Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

13 Soal (Pilihan Ganda) Appreciation of Literary Works dan Jawaban

Contoh Soal Pilgan Tentang Appreciation of Literary Works 

1. Read the following excerpt of biography .
This passage is for questions number 1 to 5.
“Pele is the most famous Brazilian of all times. He is a world-renowned personality whose name
has been written most frequently in all known languages,” according to journalist Ney Bianchi.
Regardless of whether his claim is excessive or not, it is certain that Pele’s fame has largely
exceeded the bound of the sport world. Significantly , chiefs of state, the most obvious figures of
political power , have been eager to receive him and to treat him with full honors.
These include, of course, the presidents who have succeeded each other in Brazil from
Kubitschek to General Madici. But also Richard Nixon, Robert Kennedy , Gerald Ford, the queen
of England (who insisted on attending one of his matches during an official visit to Rio), the King
of Sweden, the heads of several African states, and the petrolium kings of the Middle East.
Pele has kept some colorful memories of his receptions by statesmen in African countries-for
example, that the minister of Gabon, who refuse to pay the game guarantee for Pele’s Santos
team to anybody but Pele because he wanted to have a private conversation with him in his
office.
Or that of the Nigerian chief of state, a respected patriarch who receive Pele in his palace and
gazed at him meditatively as if he were the apparition of the god he had been expecting: “Y ou
are Pele! ... Y ou are Pele! ...”
In Riyadh, King Faisal, a practical man, offered to hire him for a year to do demonstrations for
children in Saudi Arabian schools: “I offer you $30.000 a month, plus a bonus of $400.000 at the
time of signing the contract for one year , plus a luxurious residence, plus a big deluxe car with a
chauffeur . ...”
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------“Children who never said anything and can’t stop talking when they see me ... People who touch
my hands or my clothes when I walk by ... People who speak languages I don’t understand and
shout my name ... What have I done to provoke such reactions? Why me, when I come from a
poor family , have had no education, know that we are equal and brothers, that people should
treat each other as equals, regardless of whether they are rich or poor , famous or unknown? ... I
have never considered myself a superior being. When I was a kid, I used to like to put things
together , repair things in the house. I had a real knack for it. ... But lots of others can do as well.
... Now I like to play the guitar , sing songs on my own that I compose for fun, go fishing,
sometimes cook dishes I like ... I also like to kid around with my pals on the team. ...
“I am very conscious of being like others. Is it only because I manage well when I have a ball at
my feet that so many people seem to consider me a being apart?”
( Franqois Thebaud in Wegmann and Knezevic, 1985: 123-124)
What do you think Pele’s character trait is?
A. Highly educated, unsympathetic and superior.
B. Well educated, arrogant and self-admiring.
C. Uneducated, modest and unpretentious.
D. Educated, pretentious and showy

Jawaban:
C. Uneducated, modest and unpretentious.


2. Based on the passage, what is probably Pele’s most rewarding experience?
A. The minister of Gabon refused to pay the game guarantee for Pele’s Santos team to anybody but Pele.
B. He was honored by many important people from Africa, Europe, Middle East, and the US.
C. He was a poor boy and do many things that other people can do the same.
D. His hands and clothes were touched by people that he did not know.

Jawaban:
A. The minister of Gabon refused to pay the game guarantee for Pele’s Santos team to anybody but Pele.


3. What do you think the author’s attitude towards Pele.
A. Inadequate, provocative, and temperamental.
B. Inconsistent, undemocratic, and indifferent.
C. Exaggerated, emotional, and sensational.
D. Realistic, convincing, and positive.

Jawaban:
D. Realistic, convincing, and positive.


4. What is the author’s opinion toward Pele?
A. He is a world-renowned personality whose name has been written most
frequently in all known languages.
B. Pele is well-known soccer player in the history of this sport especially in Brazil, Africa.
C. He is the best-known figure who receives unanimous acclaim from everyone.
D. Pele is the most famous Brazilian of all times.

Jawaban:
C. He is the best-known figure who receives unanimous acclaim from everyone.


5. What do you learn from the article about Pele as a person?
A. He always maintains his popularity by approaching the political leaders of Brazil as well as the leaders of the world.
B. He is a humble and realistic person although he has received unanimous acclaim by very famous world leaders.
C. Being able to be a well-known soccer player , he wished to remain on the top of the world player .
D. He claimed to lead the world soccer and did not want to be defeated by anyone in the world.

Jawaban:
B. He is a humble and realistic person although he has received unanimous acclaim by very famous world leaders.


6. Read the excerpt of the story
This excerpt is for questions number 6 to 9
At that moment the door burst open, and Mrs. Barrows came storming through it. “Is thelittle rat denying it?” she screamed. “He can’t get away with that!” Mr . Martin got up and moved close to Mr . Fitweiler ’s chair . “Y ou drank and smoked at my apartment last night, “she shouted, “and you know it! You called Mr . Firweiler an old windbag, and you said that you were going to blow him up after taking heroin.” She stopped for a moment to catch her breath. Then she said, “If you you weren’t such an ordinary little man, I’d think that you planned the whole thing. Sticking out your tongue at me, saying you were sitting in the catbird seat – just because you thought that no one would believe it! My God, it is really too perfect!” She brayed loudly again, and she was histerical. “Can you see how he has tricked us, Mr . Fitweiler? Can’t you see this game, you old fool?” Mr . Fitweiler had been secretly pushing all the buttons under the top of his desk. The employees of F&S began crowding into his office. “Stockton,” said Mr . Fitweiler , you and Fishbein will take Mrs. Barrows home. Mrs. Powel, you will go with them.” Stockton, who had been a football player in high school, held Mrs. Barrows back as she flew at Mr . Martin. Together he and Fishbein forced her out of the office and down the crowded hall. She was still scearming accusation at Martin. As they left the building, F&S grew quiet again.
Who is probably the main character of the excerpt of the story?
A. Mrs. Barrows.
B. Mr . Fitweiler .
C. Mr . Martin
D. Stockton.

Jawaban:
C. Mr . Martin


7. What information does the author present in the excerpt of the story?
A. Mrs. Barrows plan to overthough Mr. Martin.
B. Mr . Martin plan to overpower Mr . Fitweiler .
C. Mr. Fitweiler will reduce the employers.
D. Mr. Fitweiler will fire Mrs. Barrows.

Jawaban:
A. Mrs. Barrows plan to overthough Mr. Martin.


8. Which part of the story do you think this excerpt belongs to?
A. The conflict in the beginning of the story 
B. The beginning of the story 
C. The climax of the story 
D. The end of the story

Jawaban:
C. The climax of the story.


9. What can you learn from the excerpt of the story?
A. Conflict is a common occurrence, and it may happen in any circumstances.
B. That people are envious with what we have often leads to a conflict.
C. Conflict is always happens in any corner of social life.
D. We have to be careful about the conflict.

Jawaban:
B. That people are envious with what we have often leads to a conflict.


10. This excerpt is for questions number 10 to 13.
Brent Martin was lying in bed, his neck fixed into a rigid position to avoid risk to his spinal cord.
When he heard his door swing open, his eyes strained to see who it might be. He was delighted to see that it was Walter Duncan. “What’s up, Doc?” Brent tried to joke. “That’s what I came to find out, “ Walt said. “How do you feel?” “Considering I am in this tortune chamber , not bad.”Walt drew back the covers. “Let’s see you move your toes,” Brent complied. Walt then palpated his legs, pinching gently to induce automatic responses. Good. He grasped Brent’s right hand. “Press ... Good. Harder ... Very good.” He repeated the same procedure with Brent’s left hand.“You are doing great, son.”
“Doctor , I’ve been hearing things. I mean, from what I heard, if you hadn’t volunteered to operate on me, I might be completely paralyzed by now. Is that true?”
“Any halfway good surgeon could have done it, Brent.”
“I understand at least one good surgeon refused.”
“There was some disagreement on what should be done,” Walt admitted, continuing his examination. “When I think I might have had to spend my life in a wheelchair , I – I get cold sweats.”
“Well, it’s not going to happen. Y ou will be okay ,” Walt said. The door opened suddenly , Walt could hear a familiar voice calling out, “Brent ... Oh, Dr . Walt, sorry .”
“Amy! Y ou’re not using your cane,” Walt said, smiling. “No. And look.” She proudly walked the length of the room.
“How’s that?”
“Wonderful! Just great, Amy .”
“Remember , you said, Give me a year of your life? Well, we did it in only eleven months!” she boasted.
“We sure did. From now on, nothing to do but build up that leg with exercise, get a checkup every three months and a bone scan every six months.”
“And no more chemo!” Amy exulted.
“You’re a free woman, Amy . Y ou can take up your life again. Even tennis, if you’re very careful.”
Who is Brent Martin?
A. He is a patient suffering from bone cancer .
B. He is Walt’s son staying in a hospital.
C. He is a handicapped child.
D. He is Amy’s brother 

Jawaban:
A. He is a patient suffering from bone cancer.


1. What does the excerpt of the novel tell us about?
A. The doctor who initiated taking a surgery on the patient’s leg suffering from bone cancer .
B. The successful operation of bone cancer on the leg of two children.
C. The struggle of a young boy to remain alive with his illness.
D. The patient doctor dealing with young patients.

Jawaban:
B. The successful operation of bone cancer on the leg of two children.


12. Dr. W alt can be characterized as a/an ....
A. Ambitious and inconsistent doctor.
B. Ingenious and compliant doctor.
C. Ingenuous and injurious doctor.
D. Cheerful and unreliable.

Jawaban:
B. Ingenious and compliant doctor.


13. What values can you learn from the excerpt of the novel?
A. The doctors have to discourage the patients by telling that the chronic illness they suffer is dangerous and may not be cure without a surgery .
B. Doctors and medical service personnels should encourage or convince the patients to have the spirit to recover from the illness.
C. The patients usually have hopes to recover from the severe illness, and these hopes are the doctors’ responsibility .
D. The spirit of the patients suffering from illness to remain alive depends on the medicine the doctors choose.

Jawaban:
B. Doctors and medical service personnels should encourage or convince the patients to have the spirit to recover from the illness.