Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

17 Soal (Pilihan Ganda) Introduction to English Literature dan Jawaban

Contoh Soal Pilgan Tentang Introduction to English Literature

1. Karya sastra periode abad pertengahan yang tekenal adalah tulisan Geofrey Chaucer yang berjudul Canterbury T ales. Cerita tentang ….
A. petualang cinta pangeran dengan mengalahkan raksasa
B. cerita perjuangan menegakkan agama
C. kisah dua ksatria yang bersahabat
D. perjalanan ziarah dari tigapuluh orang dengan berbagai profesi

Jawaban:
D. perjalanan ziarah dari tigapuluh orang dengan berbagai profesi


2. Bacalah potongan sajak berikut dengan saksama dan apa isi pokok utama sajak ini?
”What have they done then?” said jolly Robin,
”Come tell me most speediky .”
”Oh! it is for killing the king’s fallow deer ,
And they all are condemned to die.”
A. raja berpesta daging rusa
B. ada pelaksanaan hukuman mati
C. Robin dan raja memakan daging rusa
D. banyak rusa kerajaaan yang mati

Jawaban:
B. ada pelaksanaan hukuman mati


3. Apa yang melatarbelakangi kehidupan masyarakat Inggris dalam periode Transisi?
A. Perang Salib
B. Penyerbuan bangsa Normandia
C. Revolusi Industri
D. Gerakan Renaisance

Jawaban:
D. Gerakan Renaisance


4. Bacalah potongan cerita berikut dan apa isi utamanya?
Then on the day there came in the court a squire on horseback, leading a knight before
him wounded to the death, and told him how there was a knight in the forest had reared u
a pavilion by a well, and hath slain my master , a good knight, his name was Miles;
wherefore I beseech you that my master may be burried, and that knight’s death in the
court, and every man said his advice. Then came Griflet that was but a squire, and he wa
but young, of the age of the King Arthur , so he besought the king for all his service that he
had done him to give the order of knighthood.
A. Ksatria yang meninggal itu bernama Griflet
B. Ksatria yang meninggal itu tinggal dekat sumur
C. Ksatria yang meninggal itu bernama Miles
D. Ksatria yang meninggal itu pengawal King Arthur

Jawaban:
C. Ksatria yang meninggal itu bernama Miles


5. Peristiwa yang berhubungan dengan keagamaan di periode Elizabeth adalah …
A. Pendirian gereja Anglikan
B. Pernikahan kerajaan diakui Roma
C. Pengakuan kekuasaan Paus
D. Kerajaan dibawah kekuasaan gereja

Jawaban:
A. Pendirian gereja Anglikan


6. Pada periode Elizabeth kekuatan laut Inggris mencapai kejayaan dengan nama pelaut yang terkenal diantaranya adalah ....
A. Francis Drake
B. Robert Henryson
C. Henry Howard
D. John Skelton

Jawaban:
A. Francis Drake


7. Peristiwa perang yang berlangsung selama periode Restorasi adalah …
A. Perang Salib
B. Perang melawan Normandia
C. Perang melawan Belanda
D. Perang melawan Perancis

Jawaban:
C. Perang melawan Belanda


8. Karena tekanan pada kaum puritan maka terjadi kekosongan nilai budaya sehingga para sastrawan Inggris banyak mengadopsi nilai budaya Perancis diantaranya ….
A. bersikap kritis pada pemerintah dan gereja
B. meninggalkan romantisme
C. menolak realisme dan formalisme
D. menunjukkan sikap represif dan gelap

Jawaban:
B. meninggalkan romantisme


9. Karya sastra puisi periode restorasi dikenal dengan heroic couplet yang mepunyai pola iambic penta meter sajak yang memberi irama dengan lima tekanan pada setiap suku kata kedua. Sajak yang terkenal karya John Dryden adalah …
A. Heroic Stanza on the Death of Cromwell
B. Sonnet on His Blindness
C. Hero and Leander
D. The Faerie Queene

Jawaban:
A. Heroic Stanza on the Death of Cromwell


10. But far more numerous was the herad of such
Who think too little and who talk too much,
These out of more instinct, they knew not why ,
Adored their father ’s God and property ,
And by the same blind benefit of Fate
The Devil and the Jebusite did hate;
Born to be daved even in their own despite
Because they could not help believing right
Dari sajak karya John Dryden di atas terlihat sikap sinis dan satir pada ungkapan:
A. Adored their father ’s God and property
B. The Devil and the Jebusite did hate
C. Because the could not help believing right
D. Who think too little and who talk too much

Jawaban:
D. Who think too little and who talk too much


11. Karena Penguasa pemerintahan banyak dari kaum puritan maka masalah utama yang diangkat di masyarakat pada periode Agustus adalah …
A. ketaatan beragama
B. membuka pengaruh luar
C. moral
D. sikap korup

Jawaban:
C. moral


12. Apa yang merubah sikap masyarakat lnggris pada sikap perkembangan budaya baca?
A. Gerakan Renaisance
B. Revolusi Industri
C. Perang Salib
D. Gereja Anglikan

Jawaban:
B. Revolusi Industri


13. Sebutkan karya-karya sastra periode Agustus yang ditulis Jonathan Swift dalam mengkrit kehidupan politik di Inggris.
A. Gulliver ’s Travels
B. The Battle of the Books
C. T ale of a Tub
D. Robenson Crusoe

Jawaban:
A. Gulliver ’s Travels


14. Covent Garden at 1 1:15 p.m. T orrents of heavy summer rain. Cab whistles blowing frantically in all directions. Pedestrians running for shelter into the market and under the portico of St. Paul
Church, where there are already several people, among them a lady and her daughter in evening dress. They are all peering out gloomily at the rain except one man with his back turned ro the
rest, who seems wholly preoccupied with a notebook in which he is writing busily. The church clock strikes the first quarter. THE DAUGHTER : (In the space between the central pillars, close to the one of her left). I’m getting childed to the bone. What can Freddy be doing all this time?
He’s been gone twenty minutes.
THE MOTHER : (On her daughter ’ s
right) He won’t get no cab not until
THE DAUGHTER :Well, haven’t you got a cab?
FREDDY : There’s not one to be had for love or money .
THE MOTHER : Oh, Freddy , there must be one. Y ou can’t have tried half-past eleven, missus when they come back after dropping their theater fares.
But we must have a cab. We can’t stand here until half-past eleven. It’s too bad.
THE BYST ABDER : Well, it ain’t my fault missus.
THE DAUGHTER : If Freddy had a bit of gumption, he would have got one at the theater door .
THE MOTHER : What could he have done, poor boy?
THE DAUGHTER : Other people got cabs. Why couldn’t he? (Freddy rushes in out of the rain from the Shouthampton Street side, and comes between them closing a dripping umbrella. He is a young man of twenty, in evening dress, very wet round the ankles).
FREDDY : I shall simply get soaked for nothing.
THE DAUGHTER : And what about us?
Are we to stay here all night in this
THE DAUGHTER :It’s too tiresome. Do yopu expect us to go and get one ourselves?
FREDDY : I tell you they’re all engaged. The rain was so sudden nobody was prepared,
and everybody has to take a cab.
I’ve been to Charing
Cross one way and nearly to Ludgage
Circus the other; and
they we’re engaged
THE MOTHER : Did you try Trafalgar Square?
THE DAUGHTER : Did you try?
FREDDY : I tried as far as Charing
Cross Station. Did you expect me to walk to
Hammersmith?
THE DAUGHTER : You haven’t tried at all.
THE MOTHER : Y ou really are very
helpless, Freddy . Go again; and don’t
come back until you
have found a cab.
draught, with next to
nothing on? Y ou selfish pig.
FREDDY : Oh, very well! I’ll go, I’ll go.
(He opens his umblella and dashes off
Strandwards, but comes into
collission with a flower girl, who is
hurrying in for shelter , knocking her
basket out of her hands. A blinding
flash of lightning, followed instanly by
a ratting peal of thunder , orchestrates
the incident).
Potongan drama karya George Bernard
Shaw Pygmalion terdiri dari dialog antar
tokoh dan ....
A. catatan kaki
B. ilustrasi untuk sound effect
C. petunjuk tentang sikap emosi tokoh
D. narasi tentang setting dan situasi

Jawaban:
A. the nature of speech encounter


15. Pengelompokan sikap masyarakat Amerika Serikat modern menjadi kelompok pinggiran dan kelompok pusat di antaranya karena perbedaan pandangan dalam ….
A. tradisi kepengarangan penulis pada pembedaan ciri seksualitas
B. perjuangan untuk ekspresi yang lebih bebas dalam hal seksual dan politik
C. menghasilkan sebuah tradisi baru penjelajahan kesusastraan dari bangsa asing
D. menyikapi budaya tradisional atau tata nilai masyarakat etnis sebagai warisan
budaya nenek moyang

Jawaban:
D. questionnaires


16. Robert Frost adalah penyair Amerika periode moderen dan pernah tinggal di Inggris dengan puisinya yang terkenal yang menggambarkan pada pilihan jalan hidupnya yaitu ..
A. Toward the Gulf
B. The Road not T aken
C. Good Morning America
D. Tulips and Chimneys

Jawaban:
C. the problem


17. Robert Frost (1874– 1963)
NEITHER OUT FAR NOR IN DEEP
The people along the sand
All turn and look one way .
They turn their backs on the land.
They look at the sea all day
As long as it take to pass
A ship keeps rising its hull;
The wetter ground like glass
Reflects a standing gull.
The land may vary more;
But wharever the tuth may be –
The water comes ashore,
And the people look at the sea.
They cannot look out far .
They cannot look in deep.
But when was that ever a bar
To any watch they keep?
Puisi Robert Frost ini terdiri dari empat bait dengan setiap bait ada empat baris dengan satu kesatuan gagasan setiap baitnya. Bacalah sekali lagi bait ketiga dan apa yang akan disampaikan Robert Frost dalam bait ini?
A. keterbatasan manusia seperti terbatasnya daratan yang terpisah oleh air
B. kehidupan selalu berputar ke arah yang pasti seperti air laut membasahi pantai
C. Laut menampung segala perjalanan
D. pandangan hidup yang searah

Jawaban:
B. might leave out questions that seem interesting later