Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

15 Soal (Pilihan Ganda) Introduction to Linguistics dan Jawaban

Contoh Soal (Pilgan) Tentang Introduction to Linguistics

1. Which of the following is not the impact of linguistic theory during the period 1940-1960?
A. language description as an additional aspect of language curriculum
B. contrustive analysis as a principle of curriculum development
C. primacy of speech
D. linguistic patterns as units of instruction and of testing

Jawaban:
A. language description as an additional aspect of language curriculum


2. Historical-comparative linguistics is one branch of linguistics study which studies the development and comparison of certain language in relation to time (or period). Based on the definition above, Historical-comparative linguistics is categorized in ....
A. applied linguistics
B. macrolinguistics
C. microlinguistics
D. theoretical linguistics

Jawaban:
C. microlinguistics


3. Semantics is a branch of linguistics which studies ....
A. sounds system of a particular language
B. words structure and its parts
C. linguistics meaning
D. vocabulary of lexicon

Jawaban:
C. linguistics meaning


4. Theoretical linguistics is a type of linguistic study to find and to formulate rules operating in language. On the other hand, applied linguistics is the linguistic study or activity which aims to ....
A. study language based only on the language itself
B. study specific characteristics of certain language
C. understand general characteristics of various language
D. overcome practical problems

Jawaban:
D. overcome practical problems


5. The difference between Structuralism and Functional-Notional Approach is that the former was text-based and only interested in language that had actually occured, whereas the latter concentrates on ....
A. the purpose for which language is used
B. the competence
C. phonological components
D. Grammatical aspects

Jawaban:
A. the purpose for which language is used


6. Based on the example above, one characteristic should be possessed by Transformational Generative Grammar is that it must be capable of ....
A. classifying the grammatical items
B. developing the phonological components
C. generating an infinite set of sentences
D. creating the words correctly

Jawaban:
C. generating an infinite set of sentences


7. Which expression of acknowledging an introduction is categorized formal?
A. So long
B. Nice to meet you
C. How do you do?
D. I am fine

Jawaban:
C. How do you do?


8. “ Do you know that man with the scar?”
The underlined words are categorized as a/an ....
A. verb phrase
B. adjective phrase
C preposition phrase
D. adverb phrase

Jawaban:
C preposition phrase


9. If you want anymore, Y ou’ll have to get it yourself.
The underlined words are categorized as a/an ....
A. noun clause
B. adjective clause
C. adverbial clause
D. verb clause

Jawaban:
C. adverbial clause


10. “What will we do if they don’t turn up?”
The sentence above is classified into a ... sentence.
A. major and compound
B. major and complex
C. minor and complex
D. minor and compound

Jawaban:
B. major and complex


11. “Mrs. Pamela is a beautiful blouse designer .”
One sentence to paraphrase the sentence above is ‘Mrs. Pamela is a designer
who makes beautiful blouses’ and another sentence to show the ambiguity is ....
A. Mrs. Pamela is a blouse designer who is beautiful
B. Mrs. Pamela designs many kinds of blouses
C. Mrs. Pamela is very beautiful in any kinds of blouses
D. Mrs. Pamela is designing beautiful blouses.

Jawaban:
A. Mrs. Pamela is a blouse designer who is beautiful


12. Based on the type of phonological process, which of the following words is
categorized in the process of elision?
A. Bin
B. Sixth
C. Nation
D. Press

Jawaban:
C. Nation


13. What type of morphemes which cannot stand alone as words?
A. lexical morphemes
B. grammatical morphemes
C. free morphemes
D. bound morphemes

Jawaban:
D. bound morphemes


14. Which of the following words contains derivational morphemes?
A. boy’s
B. dislike
C. talking
D. grown

Jawaban:
B. dislike


15. From the word ‘distangled’, which is categorized a lexical morpheme?
A. dis
B. en
C. tangle
D. -ed

Jawaban:
C. tangle