Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

16 Soal (Pilihan Ganda) Sosiolinguistics dan Jawaban

Contoh Soal Pilgan Tentang Sociolinguistics

1. Sociolinguistics is concerned with investigating the relationship between language and society with the goal being a better understanding of the structure of language and of how … .
A. communication is applied in a society
B. language function in communication
C. to maintain social relationship
D. society in relation to language

Jawaban:
B. language function in communication


2. Sociolinguistics takes as its primary task to map linguistics variation on to … .
A. professional organization
B. historical fields
C. social conditions
D. cultural events

Jawaban:
C. social conditions


3. The language change in such a synchronic way is happened by variation … .
A. over time
B. at a single point of time
C. sociolinguistics approach
D. social context

Jawaban:
B. at a single point of time


4. The relationship of language and culture in language study is closely related to the way we think, and to the way we behave and … .
A. influence the behaviors of others
B. identify person’s social
C. classify construction of language
D. indicate the existence of certain people

Jawaban:
A. influence the behaviors of others


5. One of the applied sociolinguistics field which is something the speaker assumes to be the case prior to make an utterance is called … .
A. cultural identity
B. intercultural
C. presupposition
D. linguistic nationalism

Jawaban:
C. presupposition


6. The followings are included as switch code factors, except … .
A. to whom you are talking
B. for what you are talking
C. the social context of the talk
D. the function and the topic of the discussion

Jawaban:
B. for what you are talking


7. Someone from West Java then comes to his village and he or she can only share one code or variety, the most probable language or code to be used is … .
A. Javanese
B. Sundanese
C. Indonesian
D. Padangese

Jawaban:
B. Sundanese


8. The social distance is a dimension that influences language usage toward the code choice which deals with …. .
A. the factors affecting code
B. the patterns of language used
C. selecting an appropriate variety or code
D. how well do they know each other

Jawaban:
D. how well do they know each other


9. Kind of data needed for sociolinguistics studies which include its place, its topic, the role relations of the speakers is in part … .
A. the nature of speech encounter
B. the speech variation
C. the characteristics of the speaker
D. the community of the speaker

Jawaban:
A. the nature of speech encounter


10. To obtain statistically analyzable data about attitudes and behavior the proper instrument can be used is ….
A. non-intrusive responses
B. interview
C. ethnographic observation
D. questionnaires

Jawaban:
D. questionnaires


11. The first step to conduct sociolinguistics studies is to determine … .
A. the variable
B. the result of examined variables
C. the problem
D. the subject

Jawaban:
C. the problem


12. The weakness of technique of collecting data by using questionnaires is that they … .
A. are too standard
B. might leave out questions that seem interesting later
C. recognize significant exchanges
D. are expensive in time and effort

Jawaban:
B. might leave out questions that seem interesting later


13. Tono is sixteen years old and he is a native speaker of Indonesian. He learns English in school.but he has lived in France since ten years old so he speaks France very fluently . We can say that France is his …language.
A. first
B. second
C. mother
D. foreign

Jawaban:
B. second


14. Bilingual competence is classified into two categories that is receptive bilingualism and … bilingualism.
A. alternative
B. descriptive
C. productive
D. relationship

Jawaban:
C. productive


15. A dialect accepted as the norm because of the power or prestige of that dialect group is called Language, meanwhile a variety of a language spoken in different geographical or social area that are mutually understandable is called … .
A. linguistics norm
B. dialect
C. common language
D. dialog

Jawaban:
B. dialect


16. One of the standard criterion used to determined a language which refers to the feelings speakers have about the purity they speak is called … .
A. vitality
B. historicity
C. reduction
D. mixture

Jawaban:
D. mixture